Over onze producten

Alvorens we producten verdelen, kijken we alles na of ze voldoen aan de eisen voor het welzijn van dier, mens en natuur en zodoende we ook ons steentje bijdragen om onze klimatologische voetafdruk toch te verkleinen. Let op, wij kunnen niet alles controleren.
Canis-Cosmetics werkt niet samen met een labo om alle producten tot in detail te ontleden. Dat is niet onze taak en deze kosten zijn te groot. We checken wel de fabrikant door hem te bezoeken, productielijn te bekijken, hun controle lijn en spreken met de mensen die in het productiesysteem te werk zijn. Verder checken we de originele certificaten. We gaan er van uit, na onze eigen controle en de controle door derde bedrijven (certificaten), dat we boodschap van de fabrikant voor waarheid kunnen aanvaarden. Bij Ultimutt ligt dit enigzins anders omdat we daar te maken hebben met artisanale producten, producten die met de hand samengesteld worden. Deze producties kunnen we niet controleren, maar omdat dit niet verloopt via labo's, zijn ze ook niet in de mogelijkheid om complexe verboden formules in hun producten toe te voegen.

Betekenis van bestaande terminologieën.

Er wordt veel gezegd en geschreven over cosmetische dierenproducten. De terminologieën worden in massa naar voor geschoven maar wat betekenen ze eigenlijk? We merken dat ook vele professionelen termen gebruiken, waarvan ze niet de exacte betekenis niet kennen, maar ze enkel vernoemen omdat dit vermeld wordt. Wat ze exact betekenen, wat ze doen, gaan we hier op een simpele manier ter kennis geven.

PH-factor in de producten, een belangrijke peiler voor vachten en handen.

De PH is een ander algemeen kenmerk, waarbij altijd de referentie van 7,5 als neutrale pH wordt genomen en die tussen producten licht kan variëren, met een minimum van 7,2 tot een maximum van 7,6. PH-waarde, bij dagelijkse reiniging belangrijk te kiezen voor een neutrale pH-waarde. Niet alle reinigingsproducten hebben dit. Daarom is soms de controle op ph-waarde een extra toegevoegde waarde. Ook als producent vraagt voor een goede mengverhouding water en product is dit belangrijk.De pH-schaal gaat namelijk van 0 tot 14: 0 is zeer zuur, 14 is zeer basisch.


Kort overzicht:


Van pH 14,0 tot pH 0,0 pH 14: natronloog van 1 mol/l
pH 13: natronloog of kaliloog van 0,1 mol/l
pH 12: ovenreiniger pH 11,5: huishoudammonia (verdunde ammonia)
pH 10,5: zeepsop om te schuren
pH 9,5: bleekwater
pH 8,5: zeewater, darmsap (iets verhoogde pH door gal)
pH 7,5: eieren pH 7,4: menselijk bloed
pH 7: zuiver, gedestilleerd water (neutraal)
pH 6,7: melk pH 6,5: speeksel
pH 6: natuurlijke regen, urine
pH 5,5: huid
pH 5: licht zure regen
pH 4,5: tomaten, druiven, yoghurt (3,7-4,5)
pH 4: zure regen, tomatensap, bier
pH 3: consumptieazijn, wijn, zuurkool
pH 2,8: cola pH 2: maagzuur, citroensap
pH 1: zwavelzuur (accuzuur)
pH 0: zoutzuur (1 mol/l), zwavelzuur (1 N)

Om voor de PH-niveaus en de kwaliteit van onze producten te zorgen, zouden we naar een van onze andere kenmerken gaan, we gebruiken alleen gezuiverd water als basis van onze producten, dit alles gereguleerd en gecertificeerd. Gewone shampoos hebben een hogere zuurgraad die, als ze vaak gebruikt worden, de huid van je hond kunnen beschadigen. Over de huid van ieder dier en mens ligt een dun filmlaagje wat de toplaag van de huid beschermt. Dit laagje heeft een bepaalde zuurgraad. Die pH van de huid van mensen is tussen de 5.2 en 6.2 terwijl die van honden van 5.5 tot 7.5 gaat. Shampoo die op de Ph van mensen is afgestemd is voor honden dus te zuur makend. Het filmlaagje op de huid is belangrijk om van invloeden van buitenaf te beschermen. Als deze laag er niet zou zijn of beschadigd wordt door steeds met verkeerde shampoo te wassen, kunnen micro-organismen hun vrije gang gaan. Daarnaast kan de huid jeukerig worden, gaan schilferen en geïrriteerd raken. Zeker als er regelmatig met verkeerde shampoo gewassen wordt, kan een vicieuze cirkel ontstaan: door de agressieve shampoo is er een verstoring, de hond gaat krabben en jeuken, er komen makkelijk bacteriën in de huid die zorgen dat de hond steeds sterker gaat ruiken waardoor je nog meer gaat wassen. Waarna het hele feest weer opnieuw begint.

Voor al de redenen stellen wij zeer hoge eisen aan het PH-niveau van onze shampoos.



Gezuiverd water.

Het idee is dat je de onzuiverheden in de vloeistof verwijdert of in ieder geval vermindert. En dit is wat gezuiverd water is - de kwaliteit van het water. Om te zeggen dat sommige water wordt gefilterd moet het minder dan 10 PPM hebben. Sommige van de soorten gezuiverd water zijn: bronwater en gedistilleerd water. Voor onze shampoos wordt water echter gezuiverd.




Sommige van deze manieren zijn:
--- Flocculatie en coagulatie - Om het water te filteren voeg je positief geladen chemicaliën toe in de vloeistof, en ze hechten zich aan de negatief geladen deeltjes. Daar komt de naam vandaan, vanwege de naam 'floc' die de grotere deeltjes weergeeft.
--- Sedimentatie - De vlok gaat dan naar de bodem van de waterreserve, dat komt door de grotere omvang, maar daardoor is het ook geïsoleerd van het water.
--- Filtratie - De vlok blijft op de bodem, maar het water erbovenop, dat schoon is, stroomt door verschillende systemen waar het meer gefilterd wordt. Deze systemen zijn gemaakt van zand, houtskool en grind. Dankzij de verschillende afmetingen van de deeltjes in deze systemen slagen ze erin om bacteriën, virussen, stof en chemicaliën te verwijderen.
--- Desinfectie - Dit is de laatste stap, waarbij mensen chemische desinfectiemiddelen zoals chloor aan het water toevoegen. Dit wordt gedaan zodat alle resterende verontreinigingen die de filtratiesystemen hebben overleefd, hier kunnen worden gedood.

Vegan Cosmetica

Vegan… Je hoort het steeds vaker terugkomen. In de voedingsindustrie is het al heel normaal en die markt lijkt er helemaal op ingericht. Maar steeds vaker zijn ook schoonheidsspecialistes op zoek naar een vegan verzorgingsproduct, vegan beauty product of een vegan make-up product maar nu komt ook de dieren cosmetica in de kijker. Maar waarom? Wat maakt dat groomers steeds vaker zoeken naar een vegan merk voor hun trimsalon?

Veganistische cosmetica zijn producten waarbij geen dieren zijn gebruikt. Dit houdt in dat:
- Het product geen dierlijke ingrediënten bevat
- Het product en de ingrediënten niet getest zijn op dieren
- Er geen dieren zijn gebruikt bij het vervaardigen of distribueren van het product.

Veel trimmers doen het natuurlijk niet alleen voor de klant. Ook zelf willen zij samen met hun trimsalon een stap zetten naar een wereld waarbij geen dierenleed vooraf gaat aan het maken van producten. Vegan shampoo is daarmee een diervriendelijk alternatief voor veel shampoo die je in de winkel kunt vinden. Veel shampoos bevatten dierlijke producten, ook al lijkt dat misschien niet voor de hand liggend. Keratine is een veelvoorkomend ingrediënt in shampoos en wordt gewonnen uit hoeven en botten. Melkzuren zijn een ander voorbeeld, deze kun je halen uit bloed, spieren en melk. Indien het product inderdaad Europees gekeurd is, wat bij onze producten het geval is. BV. Onze shampoo alle vachten: Animal health registration number: 10609-H / Registration number: HCM-MUZ-10054. Geen enkel van onze producten bevatten dierlijke producten of getest op dieren en zijn gekeurd.

Parabenen vrij en geen silicone, sulfaten

Parabenen zijn bewaarstoffen.

Deze zijn essentieel in cosmetische producten. Een product zonder of met slechte bewaarstoffen is namelijk zeer vatbaar voor besmetting door bijvoorbeeld schimmels of bacteriën. Wat de meeste mensen niet weten, is dat parabenen ook in voeding zitten; de kans is groot dat je ze ook met het ontbijt, lunch of avondmaaltijd binnenkrijgt. Soms zijn ze toegevoegd, maar vaak ook zitten er van nature gewoon parabenen in voedingsstoffen. Zelfs in komkommer, fruit, groene thee en soja. Heel nuttig, want op deze manier beschermen deze producten zich tegen bederf.Parabenen gaan de groei van schimmels en bacteriën tegen. Zonder conserveermiddelen kun je producten veel minder lang gebruiken. Hoewel de synthetische stof de huid niet irriteert, zijn er vermoedens dat parabenen de werking van oestrogeen imiteren, wat zou kunnen zorgen voor hormonale storingen. Hoe weet je of er parabenen in zitten? Om te controleren of je favoriete producten parabenen bevatten, kun je het best een paar minuten de tijd nemen om onze lijst met ingrediënten op onze etiketten te lezen. Je zal de volgende stoffen niet vinden; methylparabeen, butylparabeen, propylparabeen of isoparabeen. Je vindt de samenstelling van onze producten bij iedere shampoo, in onze webshop, bij ieder product onder de rubriek ' certificaten en samenstelling.

Siliconen.

Deze grote groep polymeren, synthetische materiaal wordt in haarverzorging gebruikt om een beschermend, glanzend laagje te leggen over iedere individuele haar. Een tijdelijke oplossing dus, zeker als je weet dat siliconen, vooral het zware dimethicone, zich kunnen opstapelen als je haar niet voldoende gereinigd wordt.Je herkent siliconen in shampoos aan achtervoegsels als -siloxane, -conol of -cone. Er is wel een uitzondering en dat is cyclomethicone. Deze siliconensoort zorgt ervoor dat je haar luchtig en tegelijkertijd goed doorkambaar blijft. Bij iedere product in detail, hier op de site, vindt u bij 'Informatie' de samenstelling van het product. Zo kan u perfect checken of onze producten silicone bevatten. De gezonde look die het haar krijgt met silicone, is niet echt, siliconen zijn geen voedingsstoffen. Niet-wateroplosbare siliconen zorgen voor build-up (laagjes van producten die zich opstapelen in je haar) Sommige siliconen maken je haar zwaar en futloos. Onze siliconenvrije shampoos bevatten kostbare plantenextracten van o.a. aloë vera. Deze natuurlijke ingrediënten gecombineerd met andere kostbare regenerende en voedende ingrediënten die de proteïnen in het haar aanvullen en het tevens hydrateren, zorgen voor een vederlicht volumineus effect – zonder dat je haar zwaar wordt of de kleur vervaagt.


Sulfaten

Sulfaten, meest voorkomend als Sodium lauryl sulfate (SLS) of Sodium laureth sulfate (SLES), zijn sterke reinigers die je shampoo doen schuimen. Stylingproducten en overtollig talg worden aangepakt, maar ook de natuurlijke oliën en eiwitten die je haar sterk en gezond houden, spoelen weg. Sulfaatvrije shampoo is dus een goede optie voor droog haar of een gevoelige hoofdhuid, de meer reinigde factor wordt in onze producten opgevuld door natuurlijke producten. Tenzij je de haren rechtstreeks in de beek wast, vormen sulfaten overigens geen risico voor het milieu. Doch zijn onze producten SLS-free.



Cruelty free,

dierproefvrij

Cruelty-free, dierproefvrij, is een benaming die in de dierenrechtenbeweging wordt gebruikt voor producten of activiteiten die geen dieren schade toebrengen of doden. Producten die van dieren zijn gemaakt worden niet als wreedheidvrij beschouwd. Ook producten die op dieren zijn getest worden niet als wreedheidvrij beschouwd, aangezien deze tests pijnlijk en dodelijk kunnen zijn. De term werd in de jaren zeventig in de VS gepopulariseerd door Marcia Pearson, die de groep Fashion With Compassion oprichtte. Toen, in 1998, zette het Verenigd Koninkrijk een trend in door alle dierproeven te verbieden. Veel andere landen volgden kort daarna hun voorbeeld. In 2012 bundelde de British Union for the Abolition of Vivisection de krachten met de New England Anti-Vivisection Society en de European Coalition to End Animal Experiments om een internationale organisatie op te richten die campagne voert tegen dierproeven. BUAV-supporter Ricky Gervais kondigde de campagne aan - die nu wordt beschouwd als een doorslaggevende factor in het Europese besluit om dierproeven voor producten voor persoonlijke verzorging te verbieden. Hoewel bedrijven nog steeds dierproeven kunnen gebruiken in landen buiten Europa, zoals China, dat dierproeven vereist voor alle geïmporteerde cosmeticatesten. De Leaping Bunny is van toepassing op de wereldwijde markt van een bedrijf en certificeert geen producten die overal ter wereld dierproeven gebruiken. Is dierproefvrij en veganistisch hetzelfde? Cruelty-free betekent dat het product is ontwikkeld zonder dierproeven, terwijl veganistisch betekent dat het product geen ingrediënten van dierlijke oorsprong bevat. We werken uitsluitend met Europese producenten, waarvan we 100% zekerheid hebben dat er geen dierproeven aan te pas komen.

Patrick Delbaere
Creative director
Betreft: Dierproeven
We mogen in Europa dan al een goede stap gezet als het gaat over testen op dieren met cosmetische producten, maar de weg is nog ver. Liefst in 82 andere landen blijven ze testen op dieren toelaten of zelf verplichten. EN.... het is niet dat dierproeven in Europa verboden zijn, dat enkele Europese bedrijven toch testen laten uitvoeren buiten Europa.
Nodeloos lijden MOET stoppen.
Laat ons blijven inzetten tegen testen op dieren en niet alleen in de onze cosmetische branche maar in het algemeen. We zijn nu al zover dat we verschillende mogelijkheden hebben met het testen op cellen in laboratorium, zodat testen op levende dieren overbodig wordt. Doch, in vele landen blijken ze dit niet te hebben begrepen en is een dierenleed geen obstakel.

De strijd is nog niet gestreden, verlies het niet uit het oog.